Seneye hızlı büyümesi ve güzel çiçek açması için şubat ayında budamanız gereken 3 ağaç ve bitki

Seneye hızlı büyümesi ve güzel çiçek açması için şubat ayında budamanız gereken 3 ağaç ve bitki
Yayınlama: 13.02.2025
7
A+
A-

Çiçeklerin yeşermeye başladığı ilkbahar aylarına az bir zaman kalırken, uzmanlar güçlü çiçekler için erken budama uyarısında bulundu. Deneyimli bahçıvanlar, şubat ayı içerisinde budama işlemi yapılması gereken 3 ağaç ve bitki türü hakkında detaylar paylaştı.

Bitkiler, ağaçlar ve çalılar, şubat ayında yapılacak budama işlemi ile bir sonraki yeşerme dönemleri için erkenden hazır hale getirilmekte.Erken budama adı verilen bu uygulama, mayıs ayında güçlenecek ağaç ve bitkilerin daha dayanıklı hale gelmesine yardımcı olurken, bu ağaçlardan alınacak meyvelerin ise olgun ve lezzetli olmasına imkan tanıyor. Şubat ayında yapılacak budama işleminin özellikle kış mevsiminin en çetin şartlarına karşı bitkilere direnç sağladığı bilinirken, bu işlem aynı zamanda ağaçları soğuk havalarda rüzgar ve nem nedeniyle meydana gelen hastalıklardan da koruyacaktır.

Tecrübeli bahçıvanlar, budama işleminin yalnızca iyi temizlenmiş bir makasla ve bahçe merhemiyle yapılması gerektiğini hatırlattı. İşte uzmanlara göre şubat ayında budamanız gereken 3 ağaç ve bitki…

ELMA VE ARMUT AĞAÇLARI

Kış aylarında uykuda olan elma ve armut ağaçları, erken budama işlemi için en verimli dönemlerini geçirirler. Erkenci hasat bölgelerinde temmuz ayının ortasında başlayan elma hasaadı, bazı şehirlerde eylül ayının ortalarına kadar devam edebilir. Şubat ayında uygulanacak budama işlemi, elma ağaçlarının temmuz ayında çok daha hazır ve gür meyveler vermesine yardımcı olur.

KAYISI

Türkiye’de en çok Malatya’da hasat edilen kayısı, özellikle haziran ayında tüketilmeye hazır hale gelir. Uzmanlar, şubat ayında yapılacak erken budama halinde kayısıların mayıs ayının sonları itibarıyla tüketilebilir seviyelere ulaşacağını hatırlatırken, erkenci hasat için budama işleminin eksiksiz şekilde tamamlanması gerektiğini belirtti. Yapacağınız bu budama işlemi, bir sonraki yeşerme dönemine hazırlıktır. Yeni sürgünlerin oluşumunu teşvik etmek için dalların inceltilmesi gerekir.

AHUDUDU AĞACI

Türkiye’de sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alan ahududu, Haziran ayının son haftası ve temmuz ayının ilk haftasında hasat edilebilmekte. Yaz mevsiminin görece erken dönemlerinde başlayan hasat nedeniyle çok sayıda çiftçi, bu dönemi daha verimli değerlendirebilmek adına meyve ağaçlarını şubat ayının son günlerinde ya da mart ayının ilk haftalarında hasat etmeyi tercih ediyor.

Ahududu ağaçlarını hasat ederken zayıf sürgünlerin yanı sıra, hasadın toplandığı sürgünleri de kesmeniz gerekir. Budamadan sonra 10-12 güçlü sürgün bırakmak ve bunları bir tele bağlamak önemlidir çünkü bu hamle, bitkinin kırılmamasına yardımcı olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.