Van Haber – Van’da 50 yıl önce kurulan ve kente 50 yılda 50 kuruş faydası olmayan “Van Gölü Feribot İşletmesi” kamuya yarardan çok zarar sağlıyor.
Van’da 50 yıl önce kurulan ve kente 50 yılda 50 kuruş faydası olmayan “Van Gölü Feribot İşletmesi” kamuya yarardan çok zarar sağlıyor. Yıllar önce Van halkının aktif olarak kullandığı ağaçların gölgelik ve nezih bir ortam oluşturduğu alanı yok eden işletme beklentilerin altında performans sergileyerek hem çevreye hem de kamu kaynaklarına ciddi anlamda zarar vermeye devam ediyor.
2019 yılında Türkiye’nin en uzun caddesi olan İskele Caddesi’nin bitimince vatandaşın Van Gölü ile buluşturan İskele Sahiline kepçeler girerek yeşil alanları ve ağaçları yerinden sökerek kentin en gözde alanını yerle bir etti. Devlet Demiryolları tarafından gar yapılması için başlatılan çalışmalar kapsamında sahil yok edilerek yerine beton duvarlar bırakıldı. Vatandaşın tepkisiyle küçük bir kısmı yürüyüşe açılsa da gölgelik oluşturan koca ağaçlar, çiçek ve yeşil alanlar yok edildi. Van Ticaret Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı, iş insanı Feridun Irak, yaşanan sorunla ilgili Yeni Doğu Gazetesine konuştu. Irak, Van’da 50 yıl önce kurulan işletmenin 50 kuruş kazandırmadığını söyleyen Irak, Milletvekili ve ilgili dernek ve kuruluşların Bakanlığa bu yönde rapor sunması gerektiğinin altını çizdi
“50 YILDIR VAN EKONOMİSİNE BİR KATKISI OLMAMIŞTIR”
50 yıl önce kurulan işletmenin Van’a hiçbir fayda sağmadığını aksine zarar verdiğini ifade eden Irak, İlimizin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri demiryolunun kesintili olmasıdır. 50 yıldır feribotlarla bağlantı sağlanmaktadır. Bu elli yılda ilin ekonomisine 50 kuruşluk hayrı olmamıştır. Feribotlarla yapılan bağlantı yüksek tarife ve zaman kaybıdır. 48 mil (100 km) mesafe 5 saatte alınabilmektedir. Yüksek tarife ve zaman kaybından dolayı tercih edilmemektedir. Hiçbir zaman talep olmadığı halde, her biri 5500 tonluk Türkiye’nin en büyük feribotlarını 2018 yılında hizmete aldılar bu feribotlar kapasitelerinin yüzde 10 kadar taşıma yapıyorlar. Bir başka ucube durum, hesapsızlık daha var. Feribotlar her ne kadar 5500 tonluk olsalarda 2500 tondan fazla yük almaları halinde yeterli su derinliği olmadığından limana yanaşamıyorlar. Bu nedenle Avrupa’nın en büyük limanını inşa edeceğiz diyorlardı. Bizde bunu hayretle karşılamıştık nerden çıktı bu Avrupa’nın en büyük liman hikayesi diyorduk. Meğer böyle bir hesapsız kitapsız iş yapmışlar.
KAMU YARARI YOKTUR TAM TERSİNE KAMU ZARARI VARDIR
Bu limana ihtiyaç yoktur çünkü günde bin ton civarında bir taşımacılık oluyor. Her biri 350 yolcu kapasiteleri var ancak günde ortalama sadece iki yolcu taşımışlar. Oysa ki Kars’a sefer yapan doğu ekspresinin biletlerinin bir sezonluk biletlerinin tamamı önceden satılıyor. VanGölü feribot işletmesi her yıl çok büyük zarar yapmaktadır. Feribotlara verilen paralarla her yıl yaptığı zararla demiryolu kesintisiz yapılabilir. Yapılması gereken tek şey bu hesabı ortaya koyan bir dosya hazırlayarak ulaştırma bakanına götürmektir. Kamu yararı olması söz konusu olduğunda bir işletmenin zarar ederek hizmet vermesi anlaşılabilir. Burada durum tam tersidir kamu yararı yoktur tam tersine kamu zararı vardır. Kamu zararına, zarar ettirilerek bir işletme hizmette tutulamaz. Bunun bir başka örneğine dünyanın hiçbir yerinde rastlanmaz. Ancak bu dosyayı ne milletvekilleri ne de meslek kuruluşları hazırlamıyorlar. Memleket hiçbir zaman bunların derdi olmamıştır. Sizlerin aracılığıyla başta milletvekilleri olmak üzere ilgilileri yetkilileri bu duruma el atmaya bir zararın ne boyutlarda olduğunu ortaya koyan bir dosya hazırlayarak ulaştırma bakanına ulaştırmaya davet ediyorum. Bu kadar ilgisizliği bu memleket hak etmiyor. Yazık günah” dedi.