Van’da yıllardır değişmeyen gelenek devam ediyor, plansız kentleşme, imar uygulamaları ve yeni yapı sorunlarının her geçen gün arttığı kentte çözüm yerine benzer uygulamalar yerini korumayı sürdürüyor.
Van’da sorunlar bitmek bilmiyor, çarpık kentleşme sorunu, trafik sorunu, ulaşım sorunu, çevre yolu sorunu, alternatif yol sorunu, kaldırım işgal sorunu ve benzeri yüzlerce sorun çözüm beklerken 2011 yılında meydana gelen Van Depremiyle yıkılan binaların yerine yeni yapıların yapılması kentin kaderini değiştirmek yerine zorlaştırdı.
ALIŞKANLIKARDAN VAZGEÇİLMEDİ
Güneşin başkenti Van plansız yapılar nedeniyle güneşe hasret kaldı. Van Urartu ve öncesi döneme uzanan tarihi ve sahip olduğu doğal kültür varlıkları bakımından önemli bir kent olmasına rağmen turizm anlamında istediği noktaya varamıyor. Köklü geçmişi ve şehircilik deneyimine rağmen Van’da plansız kentleşme alışkanlıkları, yanlış imar uygulamaları ve niteliksiz yapı stoku gibi sorunlar güncelliğini korurken Plansız kentleşmenin etkisiyle doğa-insan ilişkisi bozulmaya devam ediyor.
VAN’DA YAPILARIN RUHSAT ORANI YÜZDE 11
Kent merkezindeki yapıların büyük çoğunluğunun betonarme, kırsalda ise yaklaşık yüzde 95 oranında yığma olduğu, kent ve doğal çevre uyumunun bozulduğu, yapılı çevrede plansız yığınlaşmanın arttığı, kentsel yaşam kalite parametrelerinin ise düşük olduğu görüldüğü Van’da yapıların ruhsat oranı yaklaşık yüzde 11 olarak kayıtlarda yer aldı.