Van’da “kapsüllenmiş maya” üretildi

Van’da “kapsüllenmiş maya” üretildi
Yayınlama: 04.12.2024
2
A+
A-

Van’da “kapsüllenmiş maya” üretildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (Van YYÜ) hayata geçirilen projeyle nanoteknoloji ile probiyotik mikroorganizmaların ekmek gibi temel gıdalarda canlı kalması sağlandı. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral, bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığını ifade ederek, “Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir.

Ekmek, halkımızın beslenmesinde temel bir yer tuttuğundan bu projeyle hem besleyiciliğini artırmayı hem de fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmasını hedefledik” dedi.


Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral ve doktora öğrencisi Aslıhan Alav’ın geliştirdiği “kapsüllenmiş maya” teknolojisi probiyotiklerin gıdalarda dayanıklılığını artırırken, besin değerlerini koruma potansiyeliyle dikkat çekiyor

. Çalışma, probiyotiklerin ısıl işlemden sonra bile etkisini kaybetmeden insan sağlığına fayda sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Van YYÜ İnovan Girişimcilik Merkezi’nin desteklediği ve patent başvurusu yapılan projede laboratuvar ortamında yapılan testlerde de probiyotiklerin sindirim sisteminde canlılığını koruduğu tespit edildi.

“Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor”


İHA muhabirine konuşan Doç. Dr. Raciye Meral, probiyotiklerin ısıl işleme dayanıklılığını artırmak için geliştirilen bu projenin Aslıhan Alav’ın doktora tezinin bir parçası olarak yürütüldüğünü belirtti.

Probiyotiklerin oksijen ve sıcaklıktan olumsuz etkilendiğini, bu sebeple insan sağlığına olan olumlu etkilerini kaybedebildiğini ifade eden Doç. Dr. Meral, “Probiyotik mikroorganizmaları nanoteknolojinin sağladığı avantajlarla nanoliflere entegre ederek, ekmek gibi gıdalarda korumayı hedefledik. Yaptığımız analizler, pişirme süreci sonrasında da bu mikroorganizmaların canlı kaldığını gösterdi ancak bu yeterli değildi; sindirim süreçlerine de dayanıklı olmaları gerekiyordu.

Laboratuvar ortamında yaptığımız testlerde probiyotiklerin sindirim sisteminde de canlılığını koruduğunu tespit ettik. Bu çalışma dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor” dedi.

“Bağırsaklara kadar sağlıklı ulaşıyor”


Bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığının altını çizen Meral, “Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir.

Pandemi sonrası probiyotiklere olan ilgi artış gösterdi. Ekmek, halkımızın beslenmesinde temel bir yer tuttuğundan bu projeyle hem besleyiciliğini artırmayı hem de fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmasını hedefledik” diye konuştu.

“Pişme sonrası canlılıklarını tespit ettik”


Doktora öğrencisi Aslıhan Alav ise projeyle ekşi maya fermantasyon sürecini 10 günden 1 güne indirdiklerini belirterek, “Geleneksel yönteme göre pişme sonrası canlılıklarını tespit ettik. Daha sonra bu pişme sonrasında da bağırsağa inip inmediklerini tespit ettik ve bu canlı organizmaların pişme sonrasında da bağırsağımıza inebildiğini ve yaklaşık 9 bin koloni olduğunu tespit ettik. Elde ettiğimiz bu sonuçlar, çalışmamızın değerini daha da artırıyor” dedi.

“Patent başvurusu yapıldı”


Projeyi destekleyen İnovan Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erol Kına, merkezin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van YYÜ ortaklığıyla kurulduğunu belirtti.

Üniversitede geliştirilen projelerin genellikle fikir aşamasında kaldığına dikkat çeken Kına, “Biz projelerin ticarileşmesi ve şirketleşmesi için mentörlük ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.

Şu an kuluçka programında devam eden nanobiyotikler projemiz de bu kapsamda yer alıyor. Patent başvurusu yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Bu proje hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir inovasyon” şeklinde konuştu.

Van'da Et Kuyruğu: Vatandaşlar Soğuk Havada Ucuz Et İçin Sırada   Van'da Et ve Süt Kurumu önünde ucuz et almak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu.   Van'da Et ve Süt Kurumu önünde ucuz et almak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu. Hayat pahalılığı nedeniyle marketlerden et alamadıklarını söyleyen vatandaşlar, düşük fiyatlı et alabilmek için soğuk havaya rağmen saatlerce bekliyor.   Türkiye'de et ve et ürünleri fiyatı her geçen gün artarken, Et ve Süt Kurumu kasap ve zincir marketlerden daha uygun fiyata et satmaya devam ediyor. Vatandaşlar bir kilo ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde, soğuk havada Et ve Süt Kurumu önünde kuyruğa giriyor.   Vatandaşlar, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını isteyerek, “Ülkemizde yaşanan ekonomik krizden dolayı gıda ürünlerine rahat bir şekilde ulaşamıyoruz. Her sabah Et ve Süt Kurumu önünde uzun kuyruklar oluşuyor. İnsanlar ucuz et alabilmek için soğuk havada sabah erken saatlerde gelip saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyorlar.   Ali Kaya (55), "Sabah 6’dan beri sıradayız. Ne zaman sıra gelir belli değil. Bazen geliyor, bazen gelmiyor. Buraya kadar geliyoruz ama et biterse boş döneriz," dedi.   Emekli olan Mehmet Yılmaz (62) ise ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, "Biz emekliler çok zor durumdayız. Sanki sadece tabut ve mezarımız eksik. Emekli maaşıyla nasıl geçinebiliriz?" ifadelerini kullandı.   Sabah erken saatlerde kuyruğa giren Zeynep Demir (48) de "Saat 7’den beri buradayım. Sabah namazından beri bekleyen insanlar var. Bugün ne vereceklerini bilmiyoruz, kıyma mı, yoksa et mi? Her şey çok pahalı, bu şekilde geçinmek mümkün değil," diye konuştu.   Van-İran Sınırında Deprem Meydana Geldi Van-İran Sınırında
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.