Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (Van YYÜ) tedavi sırasında ölen ya da doğada ölü bulunan yaban hayvanları tahnit sanatıyla adeta yeniden mumyalaştırılıyor. Kampüste açılan ‘Tahnit Müzesi’nde sergilenen içi doldurulmuş hayvanlar gelecek nesillere aktarılacak.
Özelikle nesli tükenen ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanlarına Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan tarafından tahnit yöntemi uygulanıyor. Bu sayede gelecek nesillerin yaban hayvanlarını tanımasına katkı sağlanması
HAYVANA TAHNİT UYGULANDI
Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’de hasta ya da yaralı bulunan hayvanların tedavi edildiği merkezde; Yakalı toy kuşu, vaşak, yaban keçisi, kuğu, leylek, kartal, şahin ve bozayı gibi 25 yaban hayvanının postları ilaçlanıp özel işlemden geçirilerek dolduruldu.Şimdiye kadar 25 yabani hayvanın içinin doldurularak sergilendiğini belirten Prof. Dr. Lokman Aslan, genellikle getirilen yaban hayvanların tedavilerini yapıp doğaya saldıklarını söyledi. Tedaviye cevap vermeyen veya doğada ölü olarak bulunan hayvanları ölümsüzleştirmek amacıyla ‘tahnit’ yöntemini kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Bu tahnite de her hayvanın bir anısı var. Bu dağ keçisi avcılar tarafından vurulmuş ve jandarma tarafından yakalanarak Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü Van Şube Müdürlüğü tarafından bize getirildi. Getirilen dağ keçisinin tahnit işlemini yaparak gelecek nesillere ve algıyı artırmak için günümüzdeki insanlara bu hayvanları daha yakından görmeleri, incelemeleri ve bu güzellikleri görüp dağda vurularak soyunun tükenmesinin önüne geçmesini sağlamaktayız” dedi.
TAHNİT SANATI NEDİR?
Tahnit sanatı, ölü bulunan ya da tedavi sırasında ölen hayvanların bozulmadan saklanabilmesi için özel işlemden geçirilerek içlerinin doldurulmasına denir. Tahnit yöntemiyle doldurulan hayvanların gerçekçi olması için bakışları ve duruşlarını iyi bir şekilde yansıtmak oldukça önemlidir. Bazı hayvanların derilerinin çok ince olması, tahnit ustalarının işini zorlaştırmaktadır. Sabır gerektiren bir sanattır. Tahnitin pek çok aşaması vardır. Çalışma yapılamayan bölgeler enjektör kullanılarak ilaçla kurutulur. Hayvanın içi, pamuk ve talaş gibi dolgu malzemeleriyle doldurulur.
kaynak Olay Van