Yağışlar azaldı… Van gölü alarm veriyor!

Yağışlar azaldı… Van gölü alarm veriyor!
Yayınlama: 22.09.2022
Düzenleme: 22.09.2022 11:21
132
A+
A-

Vanlı Gazeteci Yılmaz Sönmez’in 2019 yılından bu yana kayda aldığı görüntüler kuraklığın ne derecede Van Gölünü çekilmesine sebep olduğunu gözler önüne serdi.


Van Haber- Yunus Tuğrul- 2019 yılında kıyıda dalgalanmalara karşı kurulan taşlık alanların 2022 yılında tamamen boşa çıktığı görüntülenirken Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritasına göre kuraklık bu yılda devam ederek Van Gölünün çekilmesine sebep oluyor.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritalarına göre Türkiye’nin önemli bölümünün yağış almadığı, özellikle Van olmak üzere birçok ilin ‘olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kuraklık’ yaşandığı ortaya çıktı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2022 yılı ağustos ayı kuraklık haritasını yayımladı. Kamuoyuyla paylaşılan rapora göre, Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Bölgesi başta olmak üzere birçok 2022 yılının 9 ayını kuraklıkla geçirdi. Bu kuraklık tarımdan hayvancılığa birçok sektörü olumsuz etkiledi. Uzmanlara göre, ülkenin neredeyse tümünü etkileyen kuraklık yer yer olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli olarak görülüyor. Uzmanlar küresel ısınma, tarımda yüzde 75-80’in üzerinde vahşi tarımsal sulama kullanımı, baraj-göletler, zirai ilaç kalıntıları, evsel ve sanayi atıklar nedeniyle kirletilmesi gibi nedenlerle tatlı su kaynakları ve göllerin hızla yok olduğunu belirtti.


31 farklı doğal afet arasında en kritik afet olarak tanımlanan kuraklık 2022 yılında dünya için daha yakın bir tehdit haline geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı Ağustos ayı kuraklık haritası ise kuraklığın Türkiye için de sarsıcı bir hâl aldığını gösteriyor. Rapora göre Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Bölgesi başta olmak üzere birçok bölge yılı kuraklıkla geçirdi. Bu kuraklık tarımdan hayvancılığa birçok sektörü olumsuz etkiledi.


ÜLKE GENELİ YAĞIŞLAR ARTTI, DOĞU’DA AZALDI
2022 yılı yaz mevsimi yağışları ülke genelinde normallerinin üzerinde, geçen yıl yağışlarının civarında gerçekleşti. Ülke genelinde yaz mevsimi yağışları normaline göre yüzde 22 artış gösterdi. Bölge genelinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri hariç diğer bölgelerde mevsim yağışında artış kaydedildi. En az yağış alan bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamına yakını ve Doğu Anadolu’nun güneydoğu kesimlerinde ise normallerine göre yüzde 60’ın üzerinde azalma kaydedilirken, azalma oranı Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak çevrelerinde yüzde 80’lerin üzerine çıktı.


DOĞUDA YAĞIŞLAR GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 19 EKSİLDİ
Küresel iklimin Türkiye’de en çok etkilediği bölge kuşkusuz ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Van’ın da aralarında bulunduğu Doğu illerinde yağışlar yüzde 19 oranında azalma gösterdi. Verilere göre yağışlar normaline göre yüzde 33, 2021 yılı yaz mevsimi yağışlarına göre yüzde 19 azalma gerçekleşti.


YAĞIŞLAR SON 45 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Türkiye geneli ağustos ayı yağışları normalinin üzerinde, geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Yağışlar normaline göre 8,8 artış gösterirken, geçen yıl ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 23 azalma meydana geldi. Bölge geneli yağışlarda ise İç Anadolu Bölgesi normali civarında, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri normalinin altında yağış alırken, Marmara ve Ege bölgelerinde normalinin iki katından fazla yağış kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesi ağustos ayı yağışları son 45 yılın en düşük seviyesine indi. Yağışlar Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinin doğu kesimleri ile Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin, Adıyaman çevrelerinde normallerine göre yüzde 80’den fazla azalma göstermiştir.


EN FAZLA YAĞIŞ ALAN İL İSTANBUL OLDU
İl geneli yağışlarda İstanbul, en fazla yağış alan il oldu. Batman’da ise Ağustos ayında hiç yağış kaydedilmedi. Türkiye geneli yağışlı gün sayısı ortalama 4.8 gün olarak gerçekleşmişti. Ağustos ayında İstanbul’un batısı, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ve batı kesimleri, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kastamonu, Samsun ve Ağrı çevrelerinde 10 günün üzerinde yağış görülürken yurdumuzun güney kesimlerinde ise yer yer 1 günün altına düştü. Bahar Tanrıtanır

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.